Hyväksyimme kaupunkisuuninttelulautakunnassa eilen Östersundomin yleiskaavaluonnoksen yleiskaavaehdotuksen laatimisen pohjaksi. Hyväksytty kaavaluonnos on kompromissi, jossa saatiin turvattua alueen luontoarvoja alkuperäistä kaavavaihtoehtoa kattavammin.
Luontojärjestöt ovat tehneet erittäin arvokasta työtä nostamalla esiin alueen tärkeitä luontoarvoja sekä laatimalla vaihtoehtoisen varjokaavaehdotuksen. Tänään lautakunnassa käsiteltyyn pohjaesitykseen saatiin leveämmät ekologiset käytävät, joita alkuperäisessä ehdotuksessa ei ollut. Vihreiden aloitteesta rakentamista saatiin vähennettyä kolmella luontoarvoiltaan tärkeällä alueella: Porvoonväylän pohjoispuolella Landbon lähellä, Talosaaressa sekä Salmenkallion eteläkärjessä olevalla Kantarnäsin niemellä.
Omat vaatimuksemme olisivat olleet lopputulosta tiukemmat. Olisimme halunneet erityisesti Porvoonväylän pohjoispuolelle vähemmän rakentamista ja Porvarinlahden natura-alueelle selkeämmän suojavyöhykkeen, mutta katsoimme, että kompromissi yhdessä muiden ryhmien kanssa oli parempi kuin pohjaesitys.
Natura-alueiden turvaaminen kaavassa on vihreille tärkeää. Jos ympäristöviranomaiset katsovat, että Natura-alueiden suojavyöhykkeet ovat nykyisessä esityksessä liian kapeita, tulee kaava suunnitella uudelleen.
Jatkossa täytyy huolehtia entistä paremmin, että uudet asuinalueet syntyvät hyvien joukkoliikenneväylien varrelle, jotta oman auton käyttö ei olisi tarpeellista. Asuintalojen rakentaminen tulee aloittaa asemien lähettyviltä eikä rannoille rakennettavasta omakotitalomatosta.
Mari Holopainen, kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen
Päivitys 10.4.2012:
Vihreiden kaupunginhallitusryhmä piti kaupunkisuunnittelulautakunnassa neuvoteltua kompromissia luontoarvojen turvaamisen kannalta liian heikkona ja päätyi tekemään palautusesityksen kaavaluonnoksesta. Katso tiedote: Östersundomin luontoarvot turvattava