Möjligheternas Helsingfors
– De Gröna i Helsingfors kommunalvalsprogram 2025
Vi vill att Helsingfors erbjuder hopp och möjligheter för alla sina invånare. Vi vill att Helsingfors ska vara större än sin storlek när det gäller att bekämpa klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald.
Målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader är på väg att glida oss ur händerna, men det är fortfarande möjligt att uppnå. Osäkerhet kring försörjning och framtiden har smugit sig in i många människors tankar. Regeringens kortsiktiga nedskärningspolitik tar varken hänsyn till klimatet eller människan. Vi Gröna vill göra annorlunda.
De Gröna vill bygga ett Helsingfors där alla kan leva sitt liv på sitt eget sätt. Ett barn ska kunna gå ensam till fotbollsträningen. En studerande ska kunna hitta ett eget hem till ett rimligt pris. En familj ska kunna ta spårvagnen till skogen för en utflykt. En företagare ska kunna hitta arbetslokaler och kompetenta medarbetare till sitt företag. En förälder ska kunna sätta sitt barn i ett daghem i närheten. Äldres trygghet och välmående måste få mer resurser. En anhörigvårdare ska kunna få stöd och hjälp när det behövs. Alla ska ha möjlighet att leva ett gott liv i en klimatvänlig stad.
I framtidens Helsingfors finns det ännu fler möjligheter än i dag. Vi Gröna arbetar för att en god vardag ska vara möjlig för alla Helsingforsbor.
1. Vi gör Helsingfors till en koldioxidneutral stad som håller i generationer
Som huvudstad har Helsingfors en betydande möjlighet och ett stort ansvar att påverka Finlands koldioxidutsläpp. De Gröna har konsekvent arbetat för att Helsingfors ska uppnå sina klimatmål och att miljön beaktas i all beslutsfattning. Tack vare vårt arbete stängs kolkraftverken och utsläppen från trafiken minskar. Helsingfors ambitiösa klimatpolitik har även uppmärksammats internationellt. Den nuvarande regeringens passivitet hotar dock att omintetgöra målet om ett koldioxidneutralt Finland år 2035. Därför är det nu ännu mer brådskande att minska utsläppen och öka kolsänkorna.
Vi planerar en stad där byggandet har låga utsläpp och där det är lätt att leva på ett hållbart sätt. Vi vill att en livsstil med låga utsläpp ska vara det enkla valet för alla som bor i Helsingfors. Det innebär att gång, cykling och kollektivtrafik ska vara enkla, smidiga och säkra i hela staden. Uppvärmning och el med låga utsläpp ska vara ett naturligt och lättillgängligt val för alla Helsingforsbor. Vi uppmuntrar till renovering av byggnader och satsar på att nya bostäder i Helsingfors ska vara energieffektiva och byggas nära smarta trafikförbindelser och service.
- Kampen mot klimatförändringen tål inga bakslag. Vi beaktar klimatperspektivet i all beslutsfattning. Helsingfors måste vara koldioxidneutralt senast år 2030 och koldioxidnegativt under 2040-talet.
- Vi vill inte att fjärrvärmen ska vara beroende av fossila bränslen eller massiv förbränning av trä. Vi främjar aktivt förbränningsfri värmeproduktion och stänger Helsingfors sista kolkraftverk våren 2025.
- Vårt mål är en koldioxidneutral kollektivtrafik.
- Att minska utsläppen måste vara enkelt för både bostadsbolag och egnahemsägare. Vi fortsätter att erbjuda tydlig rådgivning kring energirenoveringar och övergången till bergvärme.
- Vårt mål är en 15-minutersstad, där de viktigaste tjänsterna kan nås till fots, med cykel eller kollektivtrafik inom 15 minuter.
- Vårt mål är att från och med 2030 ska alla fordon som rör sig i Helsingfors centrum vara utsläppsfria. Vi begränsar användningen av fossila bränslen i stadskärnan. Detta förbättrar trivseln i området, minskar buller från trafiken och uppmuntrar till att använda utsläppsfria transportmedel.
- Ner med utsläppen från byggandet! Vi kräver att nybyggnation har lägre klimat- och miljöpåverkan än idag. Vi ställer krav på att nya byggnader ska vara anpassningsbara och möjliga att renovera för att förlänga deras livscykel.
- Vi halverar mängden kött- och mejeriprodukter som erbjuds av Helsingfors stad.
2. Vi värnar om biologisk mångfald och grönska i bostadsområden
Naturen måste skyddas också för sin egen skull. Vårt mål är att den biologiska mångfalden i Helsingfors ska öka och att mängden naturområden ska förbli minst på nuvarande nivå. I en växande stad är detta en utmaning, men det måste vara möjligt att uppnå. Vi har lyckats tidigare. Under De Grönas ledning har antalet naturskyddsområden ökat, och den gröna ytan har trots stadens tillväxt förblivit densamma under de senaste tio åren. Detta arbete måste fortsätta även i framtiden.
Mångsidiga naturområden, gatuträd och växtlighet gör staden trivsam under alla årstider. De hjälper också till att förebygga värmerelaterade dödsfall samt översvämningar på gator och i källare. Varje Helsingforsbo förtjänar en närbelägen skog eller park. Därför skyddar vi Helsingfors värdefulla naturområden och ser till att alla, både nu och i framtiden, har gångavstånd till närnatur eller en park.
- Vi skyddar Helsingfors värdefullaste naturområden från byggprojekt och ser till att djur- och växtarter kan röra sig smidigt mellan grönområden. Vi tar hand om Helsingfors omfattande grönområdesnätverk.
- Vårt mål är att från varje bostad ska man kunna se tre träd, att trädkronornas täckningsgrad är minst 30 % i varje område och att alla har max 300 meter till närnaturen.
- Vi inrättar minst fem nya naturskyddsområden varje år. Vårt mål är att skydda över 10 procent av Helsingfors yta.
- Helsingfors är inte bara människors hem, utan också djurens. Vi stärker den biologiska mångfalden i hela staden – även i bebyggda områden. Vi omvandlar gräsmattor till ängar och lämnar död ved i grön- och naturområden, eftersom en fjärdedel av skogens arter är beroende av den.
- Vi fortsätter arbetet för att förbättra Östersjöns tillstånd i samarbete med andra kuststäder. Vi förebygger spridningen av mikroplast i miljön. Vi söker alternativ till att dumpa snö i havet.
- Träd får inte fällas om det finns alternativ. Om träd måste fällas i ett projekt ska minst lika många nya träd planteras. Vi kräver att naturvärden och invånarnas oro för närnaturen beaktas fullt ut i alla byggprojekt.
- Vi förbättrar åarnas ekosystem och tar bort vandringshinder för fisk. Vid Gammelstadsforsen främjar vi restaurering av forsen för att möjliggöra fiskvandring.
- Vårt mål är ett trivsamt och skräpfritt Helsingfors med mångsidiga friluftsmöjligheter. Vi ökar antalet bänkar, toaletter, soptunnor, badbryggor och naturstigar. Vi förbättrar strandpromenader och färjeförbindelser till öarna samt skapar fler möjligheter att njuta av naturen.
3. Vi planerar Helsingfors på fotgängarnas villkor
Vi vill ha ett Helsingfors där det är smidigt att röra sig med alla färdsätt. För att detta ska vara möjligt måste investeringarna i gång-, kollektiv- och cykeltrafik öka. Sedan 1950-talet har bilisters behov prioriterats framför människors. När trafikutvecklingen sker rättvist innebär det att ytor som idag används för biltrafik omvandlas till annat ändamål. Den grönare stad som uppstår av detta gynnar alla.
När biltrafiken minskar förbättras luftkvaliteten, bullernivåerna sjunker och stadens utrymme frigörs för exempelvis gatuträd och bänkar längs gatorna. Vårt mål är en trygg stadsmiljö där barn kan röra sig självständigt utan att föräldrarna behöver oroa sig för trafikolyckor.
- Gång- och cykelvägar ska underhållas väl på vintern. Helsingforsborna måste kunna lita på att de kan ta sig fram till fots och med cykel året runt. Detta tryggar också möjligheten för äldre och personer med nedsatt rörlighet att röra sig i staden.
- Vi bygger nya cykelvägar som är separerade från övrig trafik. Detta gör cykling och gångtrafik smidigare och säkrare. Vi satsar på sammanhängande och enhetliga cykelvägar i hela staden.
- Vi sänker hastigheterna i närheten av skolor och uppmuntrar barn att gå eller cykla till skolan.
- Vi vill ha bättre kollektivtrafik och billigare biljetter. HSL:s kollektivtrafikbiljetter blir oskäligt dyra på grund av regeringens beslut.
- Vi vill att det ska vara enkelt att leva bekvämt utan bil i hela Helsingfors. Nya bostadsområden ska få tillräckliga och smidiga kollektivtrafikförbindelser redan från de första invånarna.
- Vi avskaffar parkeringsnormen med start i innerstaden. Detta möjliggör billigare bostäder och tätare bebyggelse utan att inkräkta på naturen. Körfält kan användas för invånarnas parkering, till exempel genom snedparkering.
- Vi ser till att metro- och järnvägsstationer är trivsamma och trygga vid alla tidpunkter på dygnet. Vi säkerställer att stationerna underhålls och att nödvändiga reparationer görs i tid. Vid renoveringar lägger vi särskild vikt vid tillgänglighet och trivsel.
- Vi ser till att stora gatuarbeten genomförs så snabbt som möjligt och planeras så att rörligheten mellan stadsdelar inte blir alltför begränsad. Omvägar vid vägbyggen ska ordnas tydligt och tryggt för fotgängare och cyklister utan onödiga omvägar.
- Vi utvidgar parkeringszoner och hastighetsbegränsningar för elsparkcyklar och andra mikromobilitetsfordon till hela staden.
4. Vi bygger hem för alla livssituationer
Helsingfors växer snabbare än på årtionden. Samtidigt genomför Orpos regering flera nedskärningar som höjer boendekostnaderna i Helsingfors. Vårt uppdrag är att säkerställa att det finns bostäder för olika livssituationer till rimliga kostnader. Samtidigt måste vi se till att tillväxten är hållbar och inte hotar Helsingfors unika natur.
Vi bygger fler prisvärda bostäder i Helsingfors genom att omvandla gamla industriområden, tomma kontorslokaler, vägkanter och obrukad mark till bostadsändamål. På detta sätt skyddar vi naturen och ser till att bostadsområdenas särdrag beaktas i nya byggnadsprojekt. Invånarnas röst måste höras i stadsplaneringen. Människor ska ha en verklig möjlighet att framföra sina önskemål och idéer om utvecklingen av sin egen stadsdel. Vi vill att alla i Helsingfors ska kunna känna sig hemma.
- Vi bygger tillräckligt med nya bostäder och prisvärda hyresbostäder så att människor har råd med ett eget hem. Byggandet ska ske hållbart och får inte hota stadens värdefulla naturområden.
- Vi bygger bostäder främst på redan bebyggda områden och längs kollektivtrafikförbindelser, till exempel på gamla industriområden. Vi ser till att bostadsbeståndet är mångsidigt, vilket är ett effektivt sätt att motverka segregation mellan olika bostadsområden.
- Vi bygger tillräckligt med nya studentbostäder så att studerande har råd att bo i Helsingfors. Vi letar efter platser nära läroanstalter och campus för dessa bostäder.
- Vi säkerställer att befintliga bostadsrätter bevaras. Vi tar hand om hyresgästernas rättigheter när nyproduktionen av bostadsrätter upphör på grund av den nuvarande regeringens beslut.
- Vi underlättar gruppbyggande, där invånarna själva planerar sitt eget boende till en rimlig kostnad. Vi bygger bostäder som möjliggör gemenskapsboende, där olika generationer möts och där ensamhet minskar.
- Vi avskaffar hemlöshet i Helsingfors enligt principen ”bostad först”. Vi säkerställer att det finns tillräckligt med sociala bostäder och stärker stödtjänster för hemlösa, så att ingen tvingas sova ute i kylan.
- Vi tryggar Hekas förmåga att erbjuda förmånligt boende.
5. Vi främjar ett levande stadsliv och ett mångsidigt kulturliv
Vi vill ha mer små och stora stadskulturella inslag: evenemang, möten och upplevelser som är det som ger krydda åt att bo i eller besöka en stad. En levande stad innebär evenemang i världsklass och en stark kreativ ekonomi. Det innebär också tillgängliga promenadområden, grönskande parker och vinterbadplatser som är öppna och avgiftsfria för alla.
Staden tillhör alla. Vi vill ha trivsam stadsrum där alla kan känna sig välkomna, oavsett ålder, kön eller andra egenskaper. Vi satsar på offentlig konst och ett mångsidigt kulturutbud, eftersom det gör staden intressant. Biblioteken är för oss stadsdelarnas gemensamma vardagsrum, som främjar läskunnighet och närkultur. Vi stöder invånarnas självorganiserade initiativ – staden ska inte sätta käppar i hjulet för kvartersevenemang.
- Vi genomför ett stort och trivsamt gångcentrum som lockar människor både nära och långt bort. Vi gör Brunnsgatan till en kollektivtrafikgata och Norra Esplanaden till en gågata.
- Helsingfors måste vara en bra stad för stora evenemang. Vi skyndar på öppnandet av den nya evenemangsarenan i Helsingfors och utvecklar den i samarbete med evenemangs- och turismföretag.
- Vi satsar på att hålla gatorna rena och säkra. Vi bygger platser som lockar människor att vistas där och utnyttja tjänsterna i innerstaden. Detta ökar efterfrågan på mångsidiga butiker och upplevelsetjänster.
- Vi ser till att det finns roliga, spännande och grönskande lekparker överallt i staden, med roliga klätterträd för barn. Vi genomför stora temalekparker för olika åldersgrupper och placerar caféer och restauranger i deras närhet. Vi involverar barnen i planeringen av lekparker.
- Vi lämnar plats för att stadsdelsbaserad kultur hittar sin plats i staden. Vi stöder lågtröskel konstverksamhet och stadsaktivism.
- Vi säkerställer Helsingfors mångsidiga kulturliv. Vi stöder konstnärer och kulturarbetare. Vi ser till att staden erbjuder lämpliga lokaler för konstnärer och kulturaktörer samt finansiering för mångsidig kulturverksamhet.
- Vi ser till att det finns tillräckligt med billiga och gratis fritids- och idrottsmöjligheter i staden. Vi främjar byggandet av nya allmänna bastur, grillhytter och vinterbadplatser.
- Vi fortsätter med den deltagande budgeteringen som infördes på de gröna initiativ. Vi utvecklar budgetprocessen för att göra den tydligare och säkerställer att invånarna har verkliga möjligheter att påverka innehållet i förslagen.
6. Vi gör Helsingfors till den bästa platsen för barn och unga att växa upp på
Högkvalitativ småbarnspedagogik är framtidens grundval. Den stöder barns tillväxt, utveckling och lärande. Den ger barnen lika möjligheter att gå i skolan och gör det möjligt för föräldrar att arbeta. De Gröna har i Helsingfors arbetat hårt för att varje barn ska ha en trygg vuxen och lika möjligheter att lyckas i livet.
För oss är högkvalitativ förskoleverksamhet och lättillgängliga tjänster för barnfamiljer det viktigaste som Helsingfors kan erbjuda sina invånare. På initiativ av de Gröna inleddes i Helsingfors avgiftsfri förskoleverksamhet för femåringar. Vårt mål är att utvidga den avgiftsfria förskoleverksamheten så att den omfattar alla barn i Helsingfors. Förskoleverksamhet är dock inte möjligt utan de skickliga yrkesverksamma inom förskolan. Därför fortsätter vi med ett löneutvecklingsprogram som höjer lönerna för anställda på områden som lider av personalbrist, som förskola och socialtjänst för barn.
- Vi ser till att familjetjänsterna, från hälsovårdsstationer till sommarservering i lekparker, är tillgängliga för alla familjer och håller hög kvalitet överallt.
- Vi fortsätter med löneprogrammet så att de som arbetar i daghem och med barnskydd kan bo i Helsingfors och få konkurrenskraftiga löner.
- Vi förbättrar arbetsvillkoren för yrkesverksamma som arbetar med barn så att de kan stödja barn på bästa möjliga sätt.
- Vi bygger nya daghem utifrån barnens behov: små, trygga lokaler, tillräckligt stora och mångsidiga gårdar, och enheter där daghemmets vuxna känner varje barn.
- Vi stöder vardagen för barn som bor växelvis och deras familjer och gör det möjligt för barn med två hem att få tjänster i båda hemmen.
- Vårt mål är att varje ung helsingforsare ska ha möjlighet till minst en gratis fritidsaktivitet.
- Vi involverar ungdomar i planeringen av ungdomslokaler och andra mötesplatser för unga.
- Resurserna för barnskydd har varit otillräckliga länge och till följd av regeringens åtgärder kommer de att bli ännu knappare. Det accepterar vi inte i Helsingfors. Vi ser till att föräldrar får hjälp med sin vardag när den blir för tung, och när de inte har tillgång till egna stödnätverk. Eftervården måste stödja unga vuxna i deras process att bli självständiga och vuxna på många sätt.
7. Vi satsar på utbildning och allas rätt att lära sig
Vi bygger ett Helsingfors där varje barn och ungdom har lika möjligheter att lära sig i alla bostadsområden. Varje skola ska vara en bra skola! Vi minskar skolornas ojämlikhet genom att öka finansieringen till de skolor som behöver mer stöd. Vi tar hand om lärarnas ork och arbetsvälmående genom att erbjuda tillräckligt med stöd och möjligheter till vidareutbildning.
En stor oro är den ökade ojämlikheten bland barn och ungdomar. De Grönas mål är att bygga ett Helsingfors som erbjuder alla unga hopp och möjligheter. Vi säkerställer varje barns rätt att lära sig genom att hålla klass- och gruppstorlekar tillräckligt små och skapa en fungerande modell för att hantera mobbning, våld och trakasserier. Vårt mål är att varje ung helsingforsare ska kunna slutföra en gymnasieexamen.
- Vi säkerställer allas rätt att lära sig. Vi ser till att anslagen för positiv särbehandling är tillräckliga och utvecklar utbudet av specialiserad undervisning, valfria ämnen och klubbar så att de är lika tillgängliga för alla.
- Vi stärker stödet för lärande och ökar deltidsundervisningen i små grupper i både grundskolan, gymnasiet och yrkesskolan.
- Vi säkerställer hälsosamma och säkra miljöer för lärande. Vi ökar lekfullheten och fysisk aktivitet på skolornas gårdar och satsar på lugn och akustik i lokalerna.
- Vi satsar på barns morgon- och eftermiddagsverksamhet och möjligheter att delta i fritidsaktiviteter i samband med skoldagarna. Vi fortsätter samarbetet mellan skolor och fritidsföreningar och -klubbar.
- Vi skapar en enhetlig handlingsmodell för Helsingfors för att hantera allvarliga fall av mobbning och våld. Vi utökar tillgången till kontaktpersoner för trakasserier i Helsingfors olika skolor.
- Helsingfors ungdomar ska ha möjlighet att studera i Helsingfors. När åldersgrupperna växer behövs fler gymnasie- och yrkesskoleplatser. Vi ökar antalet studieplatser vid högskolor.
- Helsingfors erbjuder regelbunden utbildning i genusmedveten fostran och utbildning för personal inom småbarnspedagogik och utbildning.
- Vi erkänner betydelsen av färdighets- och konstämnen även i lågstadiet. Vi ökar antalet tjänster för musiklärare i lågstadiet.
8. Vi bygger Helsingfors som en stad dit människor vill flytta, både nära och långt bort.
Vi bygger Helsingfors så att den lockar internationella talanger och familjer att bygga en intressant karriär och leva ett bra liv. För varje ny inflyttad till Helsingfors ska det finnas en arbets- eller studieplats. Vi vill att Helsingfors ska vara en internationellt attraktiv studentstad, där alla kan ha ett minnesvärt studentliv – oavsett om den nya helsingforsaren kommer hit från förorterna, Suonenjoki, Delhi eller Hamburg. Alla ska ha möjlighet att känna sig hemma och trygga i Helsingfors.
Regeringens stramare invandringspolitik bortser från det faktum att bristen på kompetens är den största bromsen för vår ekonomi. Finland behöver fler invandrare. Vårt Helsingfors är öppet, levande och stolt över sin mångkultur – vi tolererar inte rasism.
- Vi säkerställer att Helsingfors är en internationellt attraktiv stad att bo, arbeta och studera i.Staden, högskolorna och företagen samarbetar för att säkerställa att internationella studenter hittar karriärvägar efter examen.
- Vi förbättrar integrationen i Helsingfors. Vi säkerställer snabb tillgång till studier i finska eller svenska. Vi erbjuder stöd för sysselsättning och engelskspråkiga daghems- och skolplatser för barn.
- Vi främjar sysselsättning och delaktighet för invandrade kvinnor genom att satsa på partnerprogram, språkundervisning och nätverksskapande.
- Vi stärker åtgärderna mot rasism och diskriminering i stadens tjänster, utbildning och rekryteringar. Vi använder anonym rekrytering och kompetensbaserade tester vid anställningar av personal och tjänstemän.
- Vi ser till att invånarna kan använda stadens tjänster på flera olika språk. Vi öppnar fler karriärvägar inom undervisnings- och vårdsektorn även för dem som inte har finska eller svenska som modersmål.
- Vi främjar arbetet mot rasism.
9. Vi gör Helsingfors till en tillgänglig stad och satsar på välmående
Vi vill ha ett Helsingfors där alla kan växa upp och åldras tryggt. En tillgänglig och inkluderande stad är en stad för alla. Kvalitativa tjänster, trygghet och en trivsam miljö ska finnas överallt i staden. Vi bygger ett Helsingfors där alla kan leva sitt liv på sina egna villkor, oavsett bakgrund eller samhällsklass. Helsingfors är en Pride-stad!
I Helsingfors upplever alltför många ensamhet, kämpar med psykisk ohälsa och riskerar att hamna utanför samhället. De lågtröskelmottagningar för mental hälsa (Miepit) som startades på initiativ av De Gröna har visat sig vara mycket viktiga. Vi måste fortsätta att underlätta och snabba på tillgången till psykiatrisk vård. Dessutom måste vi bättre erkänna naturens betydelse för det psykiska välbefinnandet. Varje helsingforsare förtjänar sinnesro.
- Vi utvecklar bostadsområden så att de är åldersvänliga och tar hänsyn till behoven hos personer med funktionsnedsättning. Vi planerar stadsrummet för att vara tillgängligt, ökar antalet sittplatser och satsar på trivsel i bostadsområden, vilket skapar meningsfulla aktiviteter för både barn och äldre.
- Vi satsar på tillgänglighet och trygghet i kollektivtrafiken. Spårvagnar måste vara rullstolsvänliga och hissarna i tunnelbanan måste fungera.
Vi behåller rabatterade biljettpriser för studerande, barn och pensionärer i stadens idrottstjänster. - Vi satsar på förebyggande rusmedelsarbete och lågtröskelmottagningar där man kan få hjälp utan tidsbokning. Vi främjar en lagändring för att möjliggöra försök med brukarrum för droger. Brukarrum har visat sig minska drogrelaterade dödsfall och främja vårdsökande.
- Vi säkerställer att papperslösa människor även i fortsättningen får den social- och hälsovård de behöver i Helsingfors, trots att regeringen beslutat annorlunda.
- Vi ser till att köns- och sexuella minoriteter beaktas genomgående i all stadens verksamhet.
- Vi utökar lågtröskeltjänster inom psykisk hälsa och välmående.
- Vi satsar på prisvärda och lättillgängliga idrottstjänster genom att utnyttja Helsingfors mångsidiga och havsnära natur.
10. Vi kortar vårdköerna och tryggar tillgången till hälsovård för alla
Välfärds- och uthållighetsproblem är en del av vardagen för många. Regeringens nedskärningar i försörjning och hälsovårdstjänster påverkar alla, men drabbar särskilt låginkomsttagare, ökar barnfamiljsfattigdomen och försätter många i en svår situation. I Helsingfors kan vi agera annorlunda.
Inom social- och hälsovården vill vi satsa på kontinuitet i vård och stöd. Människor måste få bort från vårdköerna och vi måste säkerställa att alla får hjälp snabbt. Vi kräver god ledning inom social- och hälsovården samt bättre arbetsförhållanden och löner. Vi förebygger välfärds- och hälsoproblem tillsammans med organisationer och civilsamhället så att problemen inte fördjupas. Vi arbetar aktivt för att Helsingfors social- och hälsovårdstjänster ska få tillräcklig statlig finansiering.
- Vi försvarar avgiftsfriheten på hälsostationerna så att alla kan få vård med låg tröskel. Vi ser till att jämlika och högkvalitativa tjänster finns tillgängliga i hela staden.
- Vi inför en egen teammodell där en läkare eller annan social- och hälsovårdsexpert fungerar som ansvarig för patientens vård, beroende på patientens behov. Detta leder till bättre och snabbare vård, eftersom patienten inte behöver upprepa sin vårdhistorik vid varje besök. Det blir också lättare att identifiera och förebygga allvarliga sjukdomar, såsom cancer och minnessjukdomar.
- Vi satsar på arbetsförhållanden, ork, löner och arbetsförmåner för vårdpersonal. Detta ökar personalens stabilitet och minskar behovet av inhyrda läkare.
- Vi försvarar högkvalitativ specialistvård och dess tillräckliga finansiering.
- Staden ska stödja social- och hälsovårdsorganisationer och fördjupa samarbetet med organisationer och Helsingfors välfärdsområde. Många av dessa organisationer gör ett ovärderligt arbete genom att erbjuda lågtröskelhjälp till dem som behöver det mest.
- Vi stärker stödet och uthålligheten hos närståendevårdare genom att utveckla hemtjänster och hälsovårdstjänster för dem. Vi ser till att varje närståendevårdare har en verklig möjlighet att ta ut sina välförtjänta lediga dagar.
- Vi satsar på kvaliteten och tillräckligheten inom hemvården. Ingen ska lämnas ensam hemma utan hjälp.
- Vi ordnar tillräckligt med platser i seniorcenter och serviceboenden för dem som inte längre klarar sig hemma. Särskilt minnessjuka ska tas bättre i beaktande genom att inrätta olika minnesbyar i Helsingfors, där de kan bo tryggt i hemliknande miljöer.
- Vi erbjuder hemservice till utmattade barnfamiljer. Hemservice är ett effektivt sätt att stötta familjer genom svåra tider.
11. Vi möjliggör ett livskraftigt och ekonomiskt starkt Helsingfors
Ett grönt Helsingfors är en bra plats att vara företagare och skapa internationella affärer. En stad som lockar turister förtjänar evenemang och kultur i världsklass. Tillväxten ska inte hämmas ens under ekonomiskt svåra tider, utan vi satsar på sysselsättning, forskning och innovation. Vi förhåller oss positivt till nya idéer och nya sätt att arbeta som skapar jobb och livskraft i staden. Vi vill ha en stad där alla har möjlighet att hitta sin plats och utvecklas.
- Vi vill att Helsingfors ska vara den bästa platsen i Finland att vara företagare. Vi säkerställer att det finns tillräckligt med företagslokaler och att stadens processer är smidiga.
- Staden måste möjliggöra sysselsättning och kompetensutveckling för människor i olika livssituationer. Vi stöder sysselsättningen för dem i svagast ställning och hjälper människor att få arbete och utbildning genom att erbjuda högkvalitativa och kundorienterade sysselsättningstjänster i samarbete med företag. De gröna strävar efter sysselsättningstjänster som främjar jämlikhet och välfärd.
- Helsingfors centrum är Finlands livligaste ekonomiska nav. Vi stärker centrum genom att göra det ännu mer attraktivt och genom att underlätta människors tillgång till området.
- Vi säkerställer att Helsingfors får fler konsert- och evenemangsplatser, mångsidiga barnaktiviteter samt trevliga stadsområden med promenadboulevarder, kaféer och museer.
- Vi satsar på cirkulär ekonomi i stadens verksamhet. Allt behöver inte köpas nytt, utan gamla saker kan återvinnas. Det sparar miljön, ekonomin och skapar ny företagsverksamhet.
- Vi främjar sysselsättningen för personer med funktionsnedsättning och personer med partiell arbetsförmåga genom att införa en kvot för anställning av personer med funktionsnedsättning i stadens organisationer.
- Vi underlättar användningen av lönesubventioner i små och växande företag och erbjuder även stöd för att lära sig finska genom arbete. Vi ser till att lönesubventionerade jobb även i framtiden kan erbjudas inom föreningar.
- Helsingfors stad ska vara en pålitlig och uppmuntrande arbetsgivare, vars anställda är de nöjdaste i Finland.